Категории

Автономен подводен дрон е готов да защити Големият бариерен риф от хищници

Автор: synchron 05.09.2018 0 Коментари

 

Големият бариерен риф е най-голямата система за коралови рифове в света и е едно от Седемте природни чудеса на света. Голяма част от рифа е защитена и е ограничено въздействието на човешки дейности, като риболов и туризъм.

 

Но Големият бариерен риф няма недостиг на врагове - глобално затопляне, подкисляване на океана, инвазивни хищници. Сега той също има съюзник в борбата за оцеляване: автономен подводен дрон на име RangerBot.

 

 

RangerBot е дело на изследователи от Техническия университет в Куинсланд. След две години на разработка, подводният дрон официално е пуснат в действие и изпълнява своята мисия - да защитава рифа както от малки, така и от големи вредители.

 

RangerBot може да тества качеството на водата около рифа, да търси признаци на избелване на коралите и да открива различни замърсявания. Също така дронът създава карта на морското дъно по-бързо от когато и да е било. Тази информация, която ни дава RangerBot, би помогнала за бъдещи изследвания и запазване на най-голямата в света система от коралови рифове.

 

RangerBot дори може да се намеси, когато хищник заплашва рифа. Използвайки системата си за компютърно виждане, дрона може да идентифицира морската звезда Трънен венец, която е основен враг на кораловите полипи. След като бъде открита, дрона може да инжектира звездата с оцет или жлъчни соли с 99% точност, като така убива вредителя.

 

RangerBot може да остане под водата три пъти по-дълго, отколкото един водолаз, като неблагоприятните метеорологични условия не пречат на работата на дрона.

 

Първоначално един подводен дрон ще влезе в действие, но изследователите целенасочено са проектирали RangerBot да бъде достатъчно евтин, за да може да се увеличи бройката.

 

Екип от само шест дрона, например, може да покрие цялата дължина на рифа 14 пъти за една година, като цялата инвестиция за това ще бъде около 720 000 долара. За сравнение, шест водолаза биха могли да покрият само половината риф за това време на цена от 1,44 милиона долара.

 

И нека не пропускаме, че тези дронове ще изпълняват няколко различни задачи едновременно, докато повечето водолази обикновено се съсредоточават върху една.

 

В момента изследователите от Техническия университет в Куинсланд правят последни тестове на подводния робот. След това ще е нужно одобрение на правителството, за да може Големият бариерен риф да се сдобие с цяла армия от подводни дронове, които да го защитават.

 

Leave a Comment