Един от най-старите водолази в света планира 29 гмуркания, за да отпразнува 92-рия си рожден ден!

дин от най-старите активни водолази в света си е поставил за цел да направи 29 гмуркания около остров Кипър, за да отпразнува 92-рия си рожден ден. Той е на път да приключи своето предизвикателство към средата на Октомври.

Рей Уоули отпразнува 92-рия си рожден ден на 28 август 2015 г. и въпреки възрастта си пордължава да бъде активен водолаз.

Ето какво ни разказва той: „Обичам да плувам. Бях около пет или шест годишен, когато ме заведоха на местния басейн. Това беше моментът, в който разбрах какво удоволствие ми доставя плуването. Този спорт е чудесен начин да се упражняваш и да поддържаш организма си здрав. Според мен повече хора трябва да го правят. Заедно с плуването дойде и желанието ми да опозная подводния свят.“

Бившият военнослужещ изглежда далеч по-млад от 92 години. Той казва, че хората често са изненадани от неговата възраст и факта, че все още се гмурка.

За 90-тият си рожден ден Рей Уоули посещава потъналият кораб Зенобия, който се намира в близост до остров Кипър. Достига дълбочина от 90 фута (27 метра).92-годишният водолаз е роден във Уиръл (Англия), но сега живее в гр.Ларнака, Кипър . Той е роден през 1923 г. и за първи път започва своята водолазна дейност чрез Weymouth & Portland Sub-Aqua Club.

Рей е свидетел на огромната промяна в дайвинг културата през годините, особено появата на неопреновитя костюм, който сега приемаме за даденост.

Първото гмуркане на Рей е в неопренов костюм направен от него. За пъровото си приключение той избира устието на река Вей, над която минава мостът Ferry Bridge във Великобритания.

„Сега не мисля, че щях да бъда в състояние да се гмуркм, ако живеех в Обединеното кралство. Въпреки това, аз придобих опит там и това ми помогна до голяма степен, когато дойдох в Кипър. Водата е по-топла и видимостта е далеч по-добрa. Живял съм 25 години в Кипър и го чувствам като свой дом.“

Дейв Търнър е приятел на Рей повече от десетилетие и споделя, че е удоволствие да прекарва времето си с 92-годишния ентусиаст.

„Често излизам с Рей. Той е много спокоен и се чувста комфортно във водата. Понякога ми сигнализира, че ще свали маската си в продължение на няколко минути, за да плува без нея. Това би притеснило много хора, но Рей е опитен водолаз и е уверен в себе си“

„Също така той е много отдаден на своето хоби. Когато е във водолазният клуб, той винаги се занимава с нещо. Помага при обучението на по-младите водолази и ги вдъхновява. Той е истински джентълмен… сякаш виждаш по-стар вариант на Джеймс Бонд.“

Търнър ни разказва как Рей е служил във Военноморският флот от септември 1942 г. и година по-късно продължава своята служба на корабът Хайдерабад, за да изпълнява възложените му конвойни задължения от Великобритания до Гибралтар. През следващите 18 месеца пътува в Средиземно море.

През септември 1944 г. Рей е повторно командирован на островите Додеканези и е един от първите от съюзническите войски, който каца на остров Родос, след като германците го напускат през Май 1945 г.

След края на войната, Рей работи за Министерството на външните работи като радио инженер. През 1964 г. Той става част от водолазният клуб British Sub-Aqua.

По време на членуването си в клуба получава сертификат за водолазен инструктор.

Професионалната му кариера го отвежда в Дубай през 1983 г. и там той става един от учредителите на клон на клуб British Sub-Aqua.

„Някои от любимите ми гмуркания са били в Дубай. Веднъж видях една прекрасна голяма акула, която просто лежеше на дъното на 20м под мен. Тя не ме атакува, просто си лежеше. Благодарение на ясната видимост, аз успях да се насладя на една прекрасна гледка. “

Рей приключва своята кариера на водолазен инструктур като достига 1000 гмуркания. През годините е посетил много места, включително: Австралия, Карибите, Индийския океан, Червено море и Персийския залив.

Той напуска Дубай през 1999 г. и се пенсионира в Кипър, където възобновява членството си в клуба като активен водолаз.„Гмуркал съм се по цялото крайбрежие на Кипър. Някои от любимите ми места са курортното селище Лачи и бреговете на Лимасол. Една от най-прекрасните гледки е просто да наблюдаваш подводният свят в естествената му среда, да изучаваш рибите, техните движения и поведение. Ще продължавам да се гмуркам възможно най-дълго и въпреки възрастта ми, няма да се отказвам.“

Рей има три деца, седем внуци и девет правнуци. По време на Втората световна война, получава отличие за службата си в Кралския военноморски флот. Преди две години той пътува до Лондон за да отдаде чест на загиналите по време на войната.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *